пятница, 28 июня 2013 г.

Банк Мсквы Кредитная Карта

Узнать подробности


1 Банківська система2 Види комерційних банків3 Банки України4 Примітки5 Див. також6 Джерела7 ПосиланняБанківська система[ред.]

Банківська система більшості країн є дворівневою:

На першому її щаблі розташовано комерційні банки, що безпосередньо здійснюють обслуговування фізичних та юридичних осіб-На другому щаблі розташовано центральний банк («банк банків»), що здійснює емісійну та грошово-кредитну політику у державі, організує міжбанківські розрахунки, координує діяльність банківської системи в цілому. В Україні ці функції виконує Національний банк України.

Бaнківські ресyрси — сукупність засобів, що знаходяться у розпорядженні банку і використовуються ним для кредитних та інших активних операцій.

Бaнківські оперaції — операції, які забезпечують функціонування і прибутковість банків. Розрізняють пасивні (наприклад, залучення депозитів) та активні (наприклад, надання кредитів). Мають за мету одержання прибутку (насамперед у комерційних банках) та супроводжуються необхідними записами в банківських рахунках та в бухгалтерських документах.

Акт?ивні оперaції бaнків – банківські операції, через посередництво яких банки розміщують наявні в них грошові ресурси (видача позик, купівля цінних паперів тощо).

Ліквідація банку – списання банку з ринку на основі поступового нарахування зносу і перерахування залишкової вартості на рахунок "Списання банківських установ". Процес ліквідації можна виразити такими проведеннями:

1 Списано суму накопиченого зносу 60000,00 131 1032 Списано залишкову вартість 90000,00 976 1033 Оприбутковані будівельні матеріали 10000,00 205 7464 Нарахована заробітна плата працівникам 1500,00 976 6615 ЄСВ на заробітну плату 558,90 976 6516 Визначено фінансовий результат 90000,00 791 97610000,00 746 7911500,00 791 976558,90 791 976Види комерційних банків[ред.]

Світова практика виробила дві моделі побудови комерційних банків:

модель сегментування, коли банківська діяльність обмежена певним видом операцій чи сектором грошового ринку-модель універсальності, коли будь-які обмеження щодо діяльності банків на грошовому ринку знімаються.

У ринковій економіці функціонують різні види банків, які класифікуються за певними ознаками:

За формою власності:державні-акціонерні-кооперативні.За масштабами операцій:роздрібні (акумулюють кошти численних клієнтів, невеликі за обсягом. При цьому потрібна розвинута інфраструктура)-оптові. Обслуговують незначну кількість великих клієнтів, а необхідні ресурси залучають на фінансовому ринку.За територіальним охопленням:міжнародні-регіональні-банки, що ведуть діяльність у національному масштабі (колишні спеціалізовані банки).За колом виконуваних операцій:спеціалізовані-універсальні.За порядком формування статутного фонду комерційні банки поділяються на публічні та приватні акціонерні товариства та пайові банки. Характерні ознаки цих господарських товариств регламентуються Законом України «Про акціонерні товариства».

В Україні функціонують два державні комерційні банки: Український експортно-імпортний банк та Ощадний банк України. Решта мають статус акціонерних товариств. Хоча у деяких із них частка держави становить більше 99% (Банк "Київ [1], Родовід банк [2]), вони не є повністю державними.

Спеціалізовані банки обмежують свою діяльність невеликим колом операцій або функціонують у вузькому секторі ринку, або обслуговують окремі галузі економіки (ощадні, іпотечні, банки споживчого кредиту, банки підтримки, гарантійні, розрахункові (клірингові) банки або палати). Універсальні банки виконують широкий спектр банківських операцій, охоплюють багато секторів грошового ринку та галузей економіки. В Україні більшість банків універсальні, їм заборонено здійснювати діяльність лише в сфері торгівлі, матеріального виробництва і страхування. Крім функціональної, виділяють галузеву і регіональну спеціалізації банків.

В Україні поширеними є кишенькові (кептивні) банки. Такий банк як елемент фінансо-промислової групи (ФПГ) виступає кліринговим центром для операцій групи, а також залучає на вигідних умовах кошти на фінансовому ринку.

Банки України[ред.]

Подробнее


Комментариев нет:

Отправить комментарий